23 апреля 2012

ландшафтний дизайнер - як розпізнати непрофесіонала...

ландшафтний дизайнер - як розпізнати непрофесіонала...

Наближається  завершення будівництва заміського будинку – час  подумати про озеленення ділянки та благоустрій території. Здавалося б в умовах різноманіття рекламних оголошень в журналах, газетах та й просто на стовпах уздовж доріг достатньо лише набрати телефон  фірми. На жаль не все так просто ... Дорогий фасад рекламного оголошення (що вже говорити про дешеву листівку, наклеєну на стовпі), часто приховує непривабливий заклад, не має за своїми плечима жодного скільки-небудь успішного проекту.

Часом набагато краще попросити тих же будівельників  пересадити з сусіднього лісу кілька дерев і засіяти вільні ділянки найпростішою газонною сумішшю з числа тих, що сіє «колгосп» на сусідньому полі, ніж звертатися в таку «контору».Останім часом взагалі виробилась така тенденція,що кожен прораб на будівництві для замовника вже «апріорі» спеціаліст по ландшафту.При цьому самі прораби абсолютно згідні з чим.(гроші,гроші…мимо пройдуть???.)

Навіть не дивлячись на десятиліття розвитку галузі, з жалем доводиться констатувати, що справжніх професіоналів можна полічити на пальцях, а більшості тим, хто реально працює на ринку не під силу здійснювати складні та якісні проекти, якими при найближчому розгляді виявляються навіть середні по бюджету, що не виходять за рамки типових, рішення.

 

Квадрат Малєвіча з фонтанчиком - каплею.

 

Відсутність  традицій ландшафтного дизайну, відпрацьованих схем планування території, убогість асортименту українських  розплідників укупі з туманними і не претензійними  вимогами замовників привели до того, що озеленювачі не обтяжують себе створенням красивих садових композицій, обмежуючись популярними шаблонами із серії «альпійська гірка - паркан з туй - альтанка з виноградом ».

Ще одна проблема пов'язана з тим, що під час буму початку 2000-х років фірми ,займаючись озелененням ,витребували з існуючих розсадників нашої країни всі можливі пристойні рослини і звернули свій погляд на захід. На три роки вперед розписані замовлення в Чехії, Словаччині, Польщі, настала черга більш дорогих Італії, Німеччини, Голландії. Завозять рослини вже з Канади. Це при тому, що Західна Європа має м'який клімат, морози до 15 ° С там велика рідкість, сніг якщо трапляється, то довго не лежить. Тому багато рослин добре використовуються в озелененні у «них», у нас почувають себе погано, і у відносно суворі зими просто гинуть. Рекомендовані смарагдові і партерні газони взагалі дуже погано переносять нашу зиму.

Звичайно, дехто з озеленювачів розібрався з цими труднощами, і висаджує якісний матеріал з річною гарантією,не лінуючись підтримувати звязки з лісогосподарствами та вітчизняними розплідниками. Велику гарантію ніхто не дасть, а проблеми можуть виникнути, як з газоном, вартість якого складає в середньому до третини-половини вартості озеленення, так і з іншими, навіть дуже витривалими рослинами. Поширеною проблемою є те, що підгрунтя на Вашій ділянці, виявляється настільки переущільненим  в результаті будівельної діяльності, що практично не пропускає вологу. Невелика яма, викопана при посадці рослини і заповнена родючим грунтом дуже швидко заповнюється талою водою, яка стоїть в ній до двох місяців. За цей термін у рослини гине все усмоктувальне коріння, і в травні воно буде заново приживатися. Аналогічна ситуація часто-густо при озелененні  в самих містах. Подивіться на рослини вздовж доріг або складні ландшафтні проекти.

 

 

Так уже склалося, що кращі декоратори працюють або працювали у Ботанічних садах.Багато київських розплідників, через дорожнечу землі, насправді являють собою, лише майданчики тимчасового утримання рослин, які привезли з заходу. Відмінний товарний вигляд рослин не повинен вводити Вас в оману - вирощені в кращому випадку для Східної Європи вони погано переносять зими України, а самі «розплідники» не приділяють достатньої уваги підбору асортименту в достатній мірі стійкого до наших кліматичних  умов.

Для досягнення якісного результату, Вам доведеться набратися терпіння і знайти золоту середину, між репутацією компанії та пропонованою ціною. Не варто гнатися і за надто гучними рекламними оголошеннями. Навіть якщо компанія дійсно озеленювала ділянку відомих людей - це зовсім не означає, що роботи у Вас будуть виконувати ті ж професіонали і з тією ж якістю, хоча на ціні це може і не відбитися.

Для відносно нескладних проектів можна спробувати знайти ландшафтного дизайнера з числа співробітників ботанічних садів, який зможе  взятися за складання, детальне опрацювання і контроль над виконанням проекту. Основним критерієм у виборі такої людини може стати рада знайомих чи сусідів по дачі, однак при виборі обов'язково ознайомтеся з проектами які вже були виконані даними дизайнером, причому чим більше часу пройшло з моменту здачі робіт, тим краще,можливо будуть рекомендації.

Що робити якщо ви вже вибрали підрядника?

Якщо на вашій заміській ділянці вже працює компанія, що реалізує проект комплексного озеленення, зверніть увагу на наступні моменти, які можуть говорити про її професіоналізм.

По-перше, це грамотно складений проект та дендроплан  з повним переліком рослин, схемою посадки, розрахованими зонами затінення, на яких враховані такі моменти, як розташування скатів дахів, необхідний дренаж,щорічна роза вітрів, рух  сонця по участку.

По-друге, перед початком робіт фахівець повинен визначити глибину залягання грунтових вод і провести аналіз грунту і підгрунтя. Можливо це здасться зайвим, але якщо не думати про комфорт для рослин - якісного озеленення не буде!!!!

По-третє підбір рослин повинен проводитися індивідуально, з урахуванням Ваших побажань, можливостей і головне умов ділянки. Так, наприклад  наявність у Вас собак, які гуляють без прив'язі по ділянці, практично виключає використання в озелененні туй.

По-четверте, професіонали в обов'язковому порядку замінять чи запропонують заміну грунту, засміченої під час будівництва. Якщо ви ще не почали ландшафтні роботи, настійно рекомендуємо зняти верхній шар грунту (25-30 см) - це дозволить заощадити значні кошти на етапі озеленення.

По-п'яте, зверніть увагу, всі великі компанії, що професійно займаються дизайном, надають гарантію на висаджування рослин, яка часто поєднується з відходом в найбільш критичні місяці після висадки. Відсутність такої гарантії або завідомо нездійсненні умови її забезпечення з великою часткою ймовірності говорять про те, що ваш підрядник орієнтується на отримання миттєвого прибутку.

Професіонали знають  дуже велику кількість тонкощів, про які Вас обов'язково запитають на етапі складання проекту - це дозволить максимально врахувати Ваші побажання, з мінімальними втратами для бюджету, неминучими при пересадці загиблих рослин і виправленні допущених помилок.

Бажаю Вам удачі в озелененні Вашої ділянки. Пам'ятайте, що для досягнення хорошого результату необхідно в першу чергу сформулювати Ваші побажання, ретельно розібратися у всіх деталях, а при необхідності проконсультуватися з  фахівцями безпосередньо на ділянці.

 

Можливо про щось забув,а може вирішив не писати...звиняйте.Щиро Ваш Патоль та його ландшафти. 

Источник: Doctor Landscape
Пожаловаться модератору