19 апреля 2012

Про великі дерева...

Про великі дерева...

Я розповім дещо про правильність формування та висаджування великих дерев...

 Дерева, що є великорослими або крупномірними - це дерева висотою від 2 і більше метрів, із кроною, що сформувалася. Особливості росту й фізіології дерев - важливий фактор посадки дорослих дерев. Різні види переносять пересадження по-різному. Наприклад, при пересадженні клена гостролистого, ясенелистного, Гіннала та інших видів клена, ясена, скумпії варто звертати увагу на їхній фізіологічний розвиток протягом життя рослини. Види клена, що мають фарбування листів, при висаджуванні в тінь - не освітлене місце - втрачають таке фарбування. Важливо пам'ятати наступне, що коренева шийка повинна бути вище над поверхнею землі приблизно на 10...20 см. Це необхідно, для того, щоб запобігти небажаному росту кореневої порослі. Оптимальна кислотність ґрунту для клена коливається в межах 6,0...7,5. Кращі земельні суміші з листової землі, торфу й піску в співвідношенні 2:2:1 .

При висаджуванні кінського каштана кислотність ґрунту така ж, як і в клена (6,0...7,5), ураховується також ущільнення й осідання ґрунту, щоб запобігти заглибления кореневої шийки. Для нормального росту цього дерева варто передбачити дренажний шар із щебеню і грубозернистого піску товщиною 10...15 см, що вкладається при підготовці посадкової ями. Полив повинен бути регулярним, особливо на початку .

Липа дрібнолистная й крупнолистна, горобина звичайна та інші види горобини воліють легкі родючі ґрунти, не переносять посуху й засолення ґрунтового середовища. Кислотність ґрунту в межах 6,5...7,5. Коренева шийка також не повинна бути заглиблена й над поверхнею землі повинна перебувати на висоті 10...15 см. Оптимальною земельною сумішшю буде суміш, що складається з листової землі, перегною й піску в співвідношенні 1:2:2 .

При посадках ялин, туї західної й ін. варто врахувати те, що коренева шийка повинна перебувати строго на рівні поверхні землі. Всі рослини перед посадкою повинні ретельно поливатися. Оптимальною кислотністю є кислотність 4,5...5,5. На дно посадкової ями варто укласти дренаж, що складається із щебеню, шаром 20 см, тому що хвойні погано переносять застій води. Ґрунти переважно суглинні або супіщані. Ґрунтова суміш, що складається з дернової землі, торфу й піску в співвідношенні 2:2:1, рекомендується при посадці ялин. Добре добриво у вигляді нітроамофоски (100...150 г/ дерево) допоможе дереву на новому посадковому місці. Ялини мають потребу в мульчуванні (торф'яна крихта або деревна тріска) і неглибокому (4 - 5 см) розпушуванні ґрунту, тому що їхня коренева система чутлива до недостачі кисню. Після посадки крупноміра потрібно проводити регулярний полив, у розрахунку 15...20 л на дерево.

Зелене будівництво провадиться протягом усього року при дотриманні певних умов, мір захисту й догляду. Це дозволяє озеленювати територію в будь-який час року й планувати строки проведення робіт. Найпоширеніша зимова посадка великорос лих дерев з кінця листопада й по березень, тому що рослини перебувають у стані спокою, що дозволяє легко транспортувати дерево разом з посадковою грудкою.

Роботи з посадки таких дерев ведуться поетапно, залежно від даного часу. Виділяють 5 основних етапів, які потім можна розділити й більш докладно:

Підготовка екземплярів для пересадження в розпліднику. Викопування, упакування грудки й підготовка до транспортування. При необхідності обробляють додатковими засобами й роблять обрізку.

Транспортування. Крупномір установлюють у машині,закріплюють та зміцнюють, дотримуючись всіх мір безпеки. Доставляють до місця посадки

Вивантаження

Створення умов тимчасового зберігання дерева до його посадки. Укриття кореневої системи, прикопка.

Посадка крупноміра. Проведення висадження в попередньо підготовлені посадкові ями або траншеї.

Крупноміри на об'єкті розміщують строго у відповідності із проектом озеленення, тому що при створенні такого проекту були передбачені, як і всі необхідні життєві умови для дерева, так і оптимальні відстані при посадках.

Зимові посадки крупномірів із грудкою в упакуванні (ящики зі збитих дощок і щитів, або зшиті полотнища із щільної мішковини) ведуться за допомогою спеціальних машин і механізмів. Це можуть бути спеціальні викопувачні машини.

Посадкові місця встановлених розмірів підготовляють за допомогою екскаваторів, стінки ям зачищають лопатами вручну й роблять стрімкими. Дно ями спушують на 15...20 см і насипають шар рослинної землі товщиною в 25 см, утвориться як би "подушка". Вона вирівнюється, трамбується, центр ями позначається невеликим кілочком для центрування рослини при посадці. У зимовий час засипання ями ведеться тільки поталим ґрунтом поверх кореневої шийки рослини на 4 - 5 см., а посадку крупноміра роблять при температурі не нижче - 15*С.

До підготовлених посадкових місць підвозять рослинну землю для проведення посадок. При посадках на території з важкими глинистими ґрунтами на дно ями необхідно укласти дренувальний шар із грубозернистого піску й щебенів, причому вапнякові щебені, як вологоємний матеріал, застосовувати не рекомендується;

Полив посадженого крупноміра по встановлених нормах (у середньому 20...30 л/ дерево) до насичення посадкового місця вологою з наступним мульчуванням (у якості мульчи можна використовувати дроблену кору, гранули 1...3 см, шаром 5...7 см);

зміцнення спеціальними розтяжками, при необхідності робиться установка опори.

Для підвищення приживлюваності дерев необхідно застосовувати біостимулятор росту, що дозволяє йому швидше акліматизуватися на новому місці й утворювати нову масу коренів. Наприклад, "Гетероауксин", "Корневин", "Гербамин", "Биоплекс". Норму й час поливу й підгодівлі потрібно розглядати в конкретній ситуації й з урахуванням концентрації стимулятора росту.

При посадці крупномірів у період вегетації головне запобігти підсиханню посадкової грудки під час перевезення й посадці дерева. Для цього в середньому видаляється 20 % вегетативних органів. У літню пору зручній усього пересаджувати рослини в контейнерах, тому що саджається рослина, яка отримує менший стрес при посадці. Полив потрібно робити щотижня, навіть якщо йдуть дощі. Посадкові роботи крупномірів при температурах вище 25 * варто припиняти.

Догляд за посадженими крупномірами полягає в системі заходів щодо відновлення порушених функцій організму. Перший рік після посадки - самий критичний, тому що сильно порушено кореневу систему, частково знищена її активна частина - усмоктувальні корінці. Для відновлення кореневої системи необхідний систематичний полив.

Полив проводиться залежно від забезпеченості ґрунту водою та вегетаційного періоду. Якщо посадки крупномірів провадилися взимку або навесні, то поливати треба не менш 7 - 12 разів за весь період вегетації з урахуванням погодних умов. На початку після посадок необхідний більше інтенсивний полив, навіть якщо є кліматичні опади. Кращий час поливу - ранок, до 11 -12 годин і вечір, після 6- ти годин, при температурі води 15...22 * С. Застосовуємо полив з використанням біостимуляторів росту. Норми внесення гетероауксину при догляді за деревами:

Саджанці чагарників...................................0,5 (0,002%)

Саджанці дерев (до 10 років)........................0,75 (0,005%)

Дерева із грудкою 0,8х0,5 (12 років і вище)....0,75...1,0(0,005%)

Дерева із грудкою 1,3х1,3х0,65..........................1,5(0,005%)

Зрошення надземної частини також важливий захід при догляді за посадженою рослиною. Методом дощування роблять обробку надземної частини дерева. Хвойні рослини обмиваються навесні на наступний рік після посадки. Дощування можна сполучати з підгодівлями мінеральними добривами. Наприклад, сечовина по нормі 1 г/л води, 0,2%-ный розчин аміачної селітри, 0,5%-ный розчин суперфосфату, 0,4%-ный розчин хлористого калію. Догляд і ретельне спостереження за посадженим деревом роблять протягом перших 2- 3- х років після посадки. Через 3 роки необхідно забрати растяжки й кріпильні коли.

Розпушування пристовбурних кіл і мульчування використовуються для поліпшення аерації ґрунту. Кисень краще доходить до кореневої системи дерева. Глибина розпушування 5...6 см, не більше, тому що можна ушкодити кореневу систему. Мульчування можна робити за допомогою торфу, крихти з деревної кори - це дозволяє домогтися пористості верхнього шару ґрунту й збільшення вологоємності.

Таким чином, посадка дорослих дерев - це складний і багатоступінчастий процес. Але без них місцевість виглядає неповноцінною , незформорованою. Дерева - кращий матеріал для озеленення території, тому що з їхньою допомогою можна створити будь-яку композицію: і гай, і невеликий ліс, і алею, і хвойний куточок, і паркові насадження й зміцнювальні смуги, і багато чого іншого. А спосіб посадки великорос лих дерев - це можливість насолоджуватися мальовничим пейзажем уже після здійснення посадкових робіт.

З повагою Патоль та його садочки

Источник: Doctor Landscape
Пожаловаться модератору