19 апреля 2012

Зелені дахи

Зелені дахи

Історія садів на даху досить довга. Ми знаємо, що зелені покрівлі використовувалися тисячі років тому в Скандинавії й Середній Азії. Це робилося з практичних міркувань: покрівля покривалася мохами й травою, що дозволяло домогтися теплоізоляції й забезпечити відтік води. У минулому сторіччі особливий розвиток сади на даху одержали в Європі та Америці.

Наші давні предки розміщали дерен на солом'яних дахах для поліпшення ізоляції й зменшення небезпеки загоряння. Відомо, що римляни використовували для розміщення рослин і квіткових горщиків тераси. Пізніше жителі вікторіанської епохи влаштовували на дахах оранжереї.

Найбільш відомий історичний приклад садів на даху - стародавні Висячі Сади Вавилона.


При спорудженні саду на даху доводиться зіштовхуватися із цілим рядом проблем, зокрема, з постійно високим рівнем вологості, значними навантаженнями, як від ґрунтового шару, так і від самих рослин. Також існує небезпека ушкодження коріннями рослин покрівельного матеріалу даху.

Дахи із садами можуть бути як горищними, так і безгорищними. Перший варіант кращий, оскільки дає можливість контролювати стан покриття та системи водовідводу (у садах звичайно влаштовують внутрішній водовідвід).

Типова конструкція покрівельного 'пирога' для пристрою саду на інверсійному даху наступна: під шаром ґрунтового субстрату укладається спеціальний фільтруючий шар (геотекстиль), що перешкоджає проростанню коріння у нижньому шарі. А ще нижче влаштовують дренажний шар, наприклад, з великого гравію або спученого перліту, що слугує для відводу вологи, що утвориться при поливі рослин.

«Зелені дахи» можуть виконуватися не тільки по інверсійному, але й по традиційному варіанту. Існує навіть думка, що традиційний варіант кращий для зимових умов. Ґрунт може повністю покривати весь «зелений» дах. Однак він може перебувати й у спеціальних ємкостях - квіткарках, контейнерах, діжках. Це дозволяє знизити витрати на будівництво й забезпечує більший захист даху від біологічних ушкоджень.

У сучасних «зелених дахах» шар ґрунту, що, як відомо, має значну вагу, часто заміняють спеціальним шаром ґрунтового штучного субстрату, що добре поглинає й накопичує вологу і легший.

Озеленення варто здійснювати тільки спеціально виведеними для цих цілей сортами рослин (з так званими мочалкоподібними коріннями). Для посадки великих рослин можуть створюватися рослинні ями або шахти, які розміщаються усередині горища (або технічного поверху). Це дає можливість при необхідності забезпечити обігрів кореневої системи, залишаючи рослини зимувати на даху.

Переваги зеленої покрівлі очевидні. Зелені насадження на даху дозволяють урегулювати температуру нагрівання покрівлі (адже влітку температура розігріву покриття може досягати 80 градусів за Цельсієм), а також домогтися звукоізоляції, пилопоглинання й маси інших корисних речей, як, наприклад, створити в місті додаткове середовище перебування для представників фауни.

Зелені покрівлі - це нові рекреаційні зони, солярії, відкриті кафе в кращих традиціях і, нарешті, мініпарки, царство гармонії й миротворення, улаштовані, приміром , відповідно до фен-шуй і включають у себе фонтанчики, рокарії, мальовничі альпійські гірки й сад каменів.

Як буде виглядати покрівля - залежить тільки від бажання замовника й архітектора.

ДВА ТИПИ ОЗЕЛЕНЕННЯ ДАХІВ - екстенсивні і інтенсивні інверсійні покрівлі успішно експлуатуються в країнах Західної Європи вже більше 30 років. Пристрій таких покрівель став можливим після появи на ринку високоякісних гідроізоляційних матеріалів нового покоління, до числа яких ставиться РЕЗИТРИКС.

Інверсійні покрівлі припускають посадку чагарників і дерев. Така покрівля, як і будь-який сад, вимагає постійного піклування.

Екстенсивне озеленення, являє собою тільки газон і грунтопокривні як однорічні так і багаторічні рослини. Доступ людей на такий дах, у принципі, не передбачається. Ходити можна тільки по спеціальних доріжках. Особливого піклування таке озеленення не вимагає. Рослини використовуються багаторічні, причому ті, які добре переносять різницю температур і недолік вологи. Таке озеленення можливо на дахах з ухилом до 28 градусів.

ПРИ влаштуванні ЗЕЛЕНОЇ ПОКРІВЛІ НЕОБХІДНО ПЕРЕДБАЧИТИ БЕЗЛІЧ ТЕХНОЛОГІЧНИХ НЮАНСІВ. У КОЖНОМУ КОНКРЕТНОМУ ВИПАДКУ, ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБІТ НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ ІЗ ЦІЛИМ РЯДОМ ФАХІВЦІВ: КОНСТРУКТОРАМИ Й ПРОЕКТУВАЛЬНИКАМИ, АРХІТЕКТОРАМИ, ПРОФЕСІЙНИМИ БУДІВЕЛЬНИКАМИ И, НАРЕШТІ, ДИЗАЙНЕРАМИ- ФЛОРИСТАМИ.













Источник: Doctor Landscape
Пожаловаться модератору